Ad populum a la Mussomeli

Intervju Joseph A. Mussomeli: Na površju prefinjeni Disney World, spodaj socializem

Finance manipulirajo z naslovom (kontrast, ki je naveden, v taki obliki ni izpričan v tekstu, ampak je kombiniran iz dveh odgovorov).  Vendar trenutno razvpiti ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli svojo neprepričljivost dokazuje  tudi s svojim grobim »argumentum ad populum«:

Je zdaj, ko ste razburili lokalne politične veljake, kakorkoli drugače biti veleposlanik ZDA v Sloveniji?

Zdaj se bolje počutim, ker sem dobil toliko podpore od navadnih Slovencev. Po svoje je zabavno, štiri ali pet politikov se je pritoževalo, sem pa dobil več deset sporočil podpore.

Ad populum premislek je implicitno navzoč: ker me v sporočilih podpira več ljudi, kot je teh nekaj nepomembnih slovenskih politikov, se ne le bolje počutim, ampak iz tega sklepam, da imam prav. Veleposlanik je torej spravil na vago prve in druge, potem pa odmeril zmago tistim, ki jih je več, s tem pa še sebi.

In logic, an argumentum ad populum (Latin for “appeal to the people”) is a fallacious argument that concludes a proposition to be true because many or most people believe it; which alleges: “If many believe so, it is so.”

Da mu je »po svoje zabavno«, dovolj otipljivo psihološko nakazuje njegov tovrstni sklepalni napor in gotovost vase, saj  je prejel nekaj deset mnenj podpornikov. Protiprimerov v dokaz zmotnosti menda ni treba posebej navajati.

9.1.2012

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading